Rothko in het Gemeentemuseum: bemiddelingsideeën

Mark Rothko in het Gemeentemuseum in Den Haag: een prachtige tentoonstelling én een paar interessante bemiddelingsideeën.

In een introductiefilm op de website van het Gemeentemuseum vertellen enkele mensen over Rothko’s werk: de directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel,  de directeur van het Danstheater Janine Dijkmeijer, schrijver Joost Zwagerman, singer-songwriter Ntjam Rosie… Mooi om te horen hoe diverse achtergronden andere manieren van kijken met zich mee brengen. Jammer alleen dat het allemaal eerder geoefende ‘hedendaagse kunst kijkers’ zijn. De kijk van iemand van buiten de kunsten zou het helemaal af kunnen maken.

rothko-2

Nog interessanter is dat bezoekers in de tentoonstelling worden uitgenodigd om het werk van Rothko op verschillende manieren te beleven. Het museum stelt in een inleidend filmpje twee opties voor: de (traditionele) chronologische route (begrijpen) en een route die meer focust op inleving en emotie (beleven).  De expliciete uitnodiging om niet zomaar de standaardroute te volgen, maar je eigen pad te kiezen, werkte erg goed. Het heeft mij, en vele andere bezoekers, er toe aangezet om de tentoonstelling op twee manieren te bezoeken en ‘achterstevoren’ te beginnen. Het leverde voor mij echt twee andere ervaringen op, twee manieren om naar het oeuvre van een kunstenaar te kijken.

Nog tot 1 maart kan je de tentoonstelling gaan bekijken. Er zijn extra avondopeningen in februari.

http://www.gemeentemuseum.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Post Navigation