Mechelen: lang leve het experiment! (1)

Tentoonstellingen kunnen meer zijn dan enkel een tentoonstelling: ze kunnen ook een labfunctie hebben. Ofwel: experimenteren en evalueren! Kleine probeersels en grote experimenten, informele gesprekken en uitgebreide enquêtes: ze dragen allemaal bij aan onze kennis over wat wel en niet werkt voor ons publiek.

Het is uitzonderlijk dat een hele tentoonstelling wordt opgezet als één groot experiment, en toch gebeurt het. De tentoonstelling ‘Uw toren is niet af’ (02.12.2014-08.03.2015) was een proefopstelling voor het nieuwe stadsmuseum van Mechelen.* Van inhoudelijke keuzes over scenografie tot bemiddeling: alles stond open voor experiment. De Derde Verdieping dacht mee over bemiddeling en evaluatie.

mechelen-vraag

Van experimenten leren we niets als we ze niet evalueren. In dit geval waren er onder meer gastvrouwen die bezoekers observeerden en gesprekken met hen aanknoopten, interviews met 61 bezoekers door een masterstudent Kunst, Cultuur en Erfgoed (Universiteit Maastricht), en zes postkaarten die bezoekers verspreid over de tentoonstelling telkens een andere vraag stelden. Wat werkt wel en wat niet? Wat zien bezoekers graag (in een of andere vorm) terug in het stadsmuseum? Ook uit elementen die op zich niet bedoeld waren voor evaluatie, kunnen we soms veel leren. Dat was hier het geval met de tijdlijn waar het publiek werd uitgenodigd om hun eigen verhalen toe te voegen. Uit de combinatie van de bijdragen en de evaluatie kunnen we afleiden of en hoe een dergelijke vorm van participatie heeft gewerkt.

In volgende posts vertellen we graag over de dingen die we uit deze evaluatie hebben geleerd!

mediator

 

* Het nieuwe stadsmuseum van Mechelen zal in 2018 de deuren openen en moet een museum voor en door de Mechelaar zijn. Om dat te bereiken, lanceerden de Erfgoedcel en de Stedelijke Musea Mechelen in 2012 een uitgebreid participatief traject. De resultaten daarvan verwerkten ze in ‘Uw toren is niet af’. Ze nodigden Mechelse verenigingen uit om te participeren en vroegen de bezoeker om zijn/haar mening.

Comments are closed.

Post Navigation